Hygienist-behandling

Hygienistbehandling

Tandsten

Risken för tandsten varierar från individ till individ och från tand till tand. Tandsten uppstår dock lättare vid dålig munhygien. Tandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar, så kallad plack, som fastnar på tänderna och som så småningom hårdnar efter kontakt med kalksalterna i saliven. Bakteriebeläggningar och tandsten som inte tas bort kan orsaka tandlossning (parodontit) och hål i tänderna (karies).

Det finns två olika sorters tandsten, salivsten och exudattandsten. Salivsten bildas ofta nära de stora spottkörtlarna, vilket är på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Salivstenen är synlig i munnen och får först en vitaktig färg, men blir sedan hårdare och mörkare i färgen. Exudattandsten bildas under tandköttskanten i tandköttsfickorna där den kan orsaka inflammation, vilket kan bidra till tandlossning. Blödning vid tandborstning kan vara symtom på exudattandsten.

BEHANDLING

Tandsten går inte att borsta bort, utan avlägsnas med speciella verktyg. Man kan antingen skrapa bort tandstenen eller använd ultraljud som vibrerar. Bedövning kan behövas om fickorna är djupa eller om det isar i tänderna. Efter behandlingen poleras tänderna med en putspasta. Tandköttet kan kännas ömt upp till några dagar efteråt.

FÖREBYGGA TANDSTEN

Det bästa sättet att undvika tandsten är att avlägsna den mjuka bakteriebeläggningen genom regelbunden tandborstning och rengöring med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste varje dag.

Telefon: 0451-100 50

Adress: Östergatan 29,  281 32 Hässleholm

 

vill du boka en tid?

Du kan boka en tid online, maila eller ringa oss.

Kontakta oss här

Ring 0451-100 50
Boka en tid
Skriv till oss