Tandblekning

Tandblekning

Att bleka tänderna är en effektiv metod för ett fräschare intryck av ditt leende.

Innan du kan påbörja behandlingen bör en tandläkare eller tandhygienist bedöma om det går att bleka dina tänder utan att de skadas. Detta är viktigt för att minimera risken för komplikationer och efterbesvär. Genom att säkerställa att du är frisk i munnen, minskar risken för ilningar och skador på tandköttet. Har man hål eller sprickor i tänderna finns det risk att blekningsmedlet tränger igenom emaljen och skadar tänderna.

Vi använder oss av individuellt anpassade blekskenor där blekmedel och två besök ingår.

Kom ihåg att fyllningar och kronor inte kan blekas, ha det i åtanke innan du bleker.

Så här går behandlingen till

Steg 1 (besök) – Undersökning och avtryck för gel-skenor

Vid första besöket görs en kontroll och avtryck av dina tänder. Du väljer om du vill bleka över- och/eller underkäken. Med hjälp av avtrycken görs sedan individuellt anpassade blekskenor, dessa är gjorda i en mjuk plast som sitter tätt mot tänderna. Med en färgskala, bestämmer vi sedan vilken färg dina tänder har och vilket resultat blekningen kan förväntas ha.

Steg 2 (besök) – Utlämning av dina personliga gelskenor

Skenorna provas ut, en instruktion lämnas med om hur du ska använda blekgelen
och hur du sköter dina skenor.

Steg 3 (hemmablekning) – Skena och blekgel på natten eller dagen

Du väljer själv om du vill bleka på natten eller på dagen. Hur många dagar du
behöver bleka beror på vilket resultat du vill uppnå.

Frågor och svar

Hur länge håller tandblekning?

Detta påverkas av yttre faktorer, till exempel om du snusar eller dricker kaffe efter behandlingen. Genom att äta och dricka livsmedel som missfärgar tänderna kan resultatet av tandblekningen förkortas och tänderna kan åter bli missfärgade. Självklart spelar också din munhygien stor roll. I genomsnitt brukar en tandblekning hålla 1–2 år.

Vad kostar det att bleka tänderna?

Du kan välja att bleka bara en käke (oftast överkäken) eller både över- och underkäken.

Kostnad (inkl. förenklad undersökning inför blekning)

  • En käke – 2 200 kr
  • Hela munnen – 3 990 kr

Vad ska man tänka på efter blekningen?

Tänderna är mer känsliga för missfärgningar i några dygn efter blekningen och därför bör man undvika färgstark föda/dryck i 72 timmar.

Är det farligt att bleka tänderna?

Idag finns det många olika sätt att bleka sina tänder på. För att försäkra dig om att du får bra produkter som inte skadar tänderna, bör du bleka tänderna efter kontroll på en tandvårdsklinik som har utbildad personal. Blekningen är en kemisk process där blekmedlet påverkar emaljen. Om tandläkaren bedömer att blekningen går att genomföra, finns ingenting som tyder på att det finns några hälsorisker med blekningen, bara behandlingen görs på rätt sätt och med inte alltför starka preparat.

Kan alla bleka sina tänder?

Förutsättningarna för att kunna bleka tänderna är att de är friska och att du har en god munhygien. För att få bleka tänderna måste du, enligt Läkemedelverkets regler, ha fyllt 18 år, inte vara gravid eller amma.

Vilken tandblekning är bäst?

Det går att bleka tänderna på olika sätt men man använder alltid ett blekmedel. Dock kan vissa produkter vara för starka och skada tänderna. Därför är det viktigt att du innan blekningen har kontakt med din tandläkare, som kan bedöma om dina tänder går att bleka utan att ta skada. Vi rekommenderar vår metod där du får individuellt anpassade tandbleknings-skenor och enkelt kan bleka dina tänder hemma.

Hur känns det efter behandlingen?

Efter några dagars behandling kan det ibland ila i tänderna. Om du störs mycket av det, kan du pausa blekningen någon dag tills ilandet har lagt sig, därefter börja du bleka igen. Du kan också skölja med fluor och använda en tandkräm mot ilningar. Om du bleker på natten, kan tänderna kännas lite ömma när du tar ut skenan på morgonen. Den känslan försvinner snabbt. Skulle tandköttet bli svullet eller irriterat bör du göra ett uppehåll någon dag tills tandköttet läkt.

Vilket resultat kan man förvänta sig?

Alla har vi olika färg på tänderna, därför är resultatet individuellt och beror på hur missfärgade tänderna var innan behandlingen. Det är bara den naturliga tandytan som går att bleka. Kronor och fasader eller plast- och porslinslagningar blir inte vitare än de var från början.

Kan jag äta allt när jag bleker tänderna?

För att få bästa resultat bör man under behandlingen och några dagar efteråt helst undvika ”färgad” mat och dryck så som kaffe, rött vin, te, curry och blåbär.

Vad kostar det och kan jag köpa bara tandblekningsmedlet?

Om du förvarar plastskenorna rätt (fuktigt), kan du använda dem igen, om du skulle vilja bleka dina tänder på nytt. Då behöver du endast köpa ny blek-gel på din tandvårdsklinik, så nästa gång du bleker tänderna blir kostnaden betydligt lägre. Kontakta din tandvårdsklinik för att få exakta prisuppgifter.

Kan jag bleka tänderna om jag snusar?

Du bör inte bleka tänderna om du snusar. Vid hemmablekning råder vi dig att göra uppehåll med snusandet under behandlingstiden + 3 dygn. Blekmedlet kan förstärka skador som tobaken gör i munhålan. Tobaken har även starka färgämnen som skulle påverka resultatet negativt.

Vad bör jag tänka på efter blekningen?

Det är viktigt att fortsatt vara noga med sin munhygien men undvik tandkräm som
har extraslipande effekt.

VÄLKOMMEN ATT BOKA TID FÖR BLEKNING

Vill du boka en tid?

Du kan boka en tid online eller ringa oss om du är osäker på vilken typ av behandling du behöver.

Kontakta oss här

Ring 0451-100 50
Boka en tid
Skriv till oss