Bettskenor

Bettskenor

att gnissla tänder

Att gnissla eller pressa tänderna i sömnen är ett vanligt problem. Utan behandling kan det orsaka slitage på tänderna och ge dig besvär som exempelvis huvudvärk. 

Med hjälp av en bettskena kan man avlasta käkarna och därigenom minska trycket från käkmusklerna. På så vis kan man undvika många av de problem som långvarig tandpressning eller tandgnissling orsakar. På Alfa Tandvårdskliniken arbetar flera erfarna tandläkare som hjälper dig med just detta.

Hur fungerar en bettskena?

Det finns flera olika typer av bettskenor men den vanligaste tillverkas av genomskinlig hård plast. Bettskenan utformas efter det behov eller den diagnos som behandlas. Smärta i käkled och käkmuskler liksom huvudvärk är vanliga symptom. Skenan fungerar också som ”stötdämpare” när man nattetid gnisslar eller pressar tänderna. Hos patienter som gnisslar mycket och hårt fungerar skenan även som skydd mot slitage av tänder och tandlagningar.

Behöver jag en bettskena?

Det finns flera tecken på om du eventuellt behöver en bettskena. Vi rekommenderar dig att söka hjälp om du exempelvis är trött i käkarna, har ont i ansiktet, tinningen eller käken samt har ont när du gapar eller tuggar. Detta brukar vara som tydligast på morgonen när du vaknar. En bettskena kan också behövas vid låsningar eller upphakningar av käken. Vid en vanlig undersökning kommer din tandläkare även att upptäcka om det finns tecken på slitage på tänderna.

Skaffa bettskena

För att få en bettskena anpassad efter dig och dina förutsättningar behöver du boka en tid hos oss. Då undersöks dina käkleder, käkmuskler och bett. Tandläkaren gör en bedömning om bettskena kan vara en lämplig behandling. Vid komplicerade eller är särskilda fall kan du komma att remitteras till en specialisttandläkare inom bettfysiologi.

Få hjälp med tandgnissling

Om du lider av problem med tandgnissling så hjälper vi dig gärna. Ring oss eller boka en tid online.

Telefon: 0451-100 50

Adress: Östergatan 29, 281 32 Hässleholm

vill du boka tid?

Du kan boka en tid online, maila  eller ringa oss 

Kontakta oss här

Ring 0451-100 50
Boka en tid
Skriv till oss