Tandluckor

Tandluckor

Ersätta förlorade tänder

Många upplever att avsaknad av tänder eller skadade, slitna och missfärgade tänder påverkar utseendet och därmed självkänslan negativt. Dessa problem kan dessutom leda till att du får problem att tugga, känna vad maten smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem.

Protetik är ett samlingsnamn för att ersätta trasiga eller skadade tänder. Vi på Alfa Tandvårdskliniken erbjuder hållbara lösningar till konkurrenskraftiga priser.

Inom protetik utförs t.ex.

  • kronor och broar – allt från korta broar till hela käkar
  • implantatbehandlingar – ersättning av enstaka tänder till helt tandlösa käkar
  • partiella proteser – uttagbara

Broar

Är tandluckan inte alltför stor kan oftast en bro göras. Detta är en rad sammanhängande tänder som fästs på granntänderna. I vissa fall är broar inte lämpliga, t.ex. då avståndet mellan granntänderna är för långt eller då granntänderna är för dåliga eller är helt olagade. 

Då kan implantat eller proteser bli aktuellt i stället.

Kirurgisk och protetisk behandling

Implantatbehandlingen består av en kirurgisk och en protetisk del. Den kirurgiska delen innebär en eller flera operationer, då tandläkaren bland annat fäster fixturer dvs.  installerar implantaten i käkbenet.

Den protetiska behandlingen innebär tillverkandet av kronan eller bron som skall fästas mot fixturen eller fixturerna. Till denna del hör också anpassningen av de provisoriska tänder patienten vanligtvis har under inläkningsperioden.

Avtagbara proteser

Beroende på hur många tänder som ska ersättas kan man välja på antingen helproteser, dessa ersätter en hel över- eller underkäke, eller delproteser som ersätter individuella tänder. Tandproteser tillverkas i plats och metall efter en avgjutning av din gom. De är avtagbara men fästs på olika sätt beroende på vilken typ av tandprotes det är.

Helprotesen fästs med hjälp av en sugfunktion i gommen och delproteser fästs i de kvarvarande tänderna. För den som behöver en helprotes krävs lite övning, då ett nytt sätt att tugga krävs.

Oavsett om man har egna tänder eller tandproteser är munhygienen lika viktig. När din tandprotes inte är i munnen ska den rengöras ordentligt med en protesborste. Tandproteser ska inte lufttorka då det kan förstöra plasten.

Implantat

När tandskadorna är för stora kan implantat bli aktuellt.

Implantat är en välbeprövad och säker behandling som nästan alltid blir lyckad. Vi på Alfa Tandvårdskliniken utför implantatbehandlingar i samarbete med specialister i käkkirurgi.

Inför behandlingen är planeringen viktig. Inledningsvis görs bland annat en röntgenundersökning. Ibland konsulteras även andra tandläkare och specialister för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
Det är viktigt att käkben och eventuellt andra tänder är hela och fria från infektion före behandlingen. Om någon annan behandling behöver utföras först kan det innebära att man avvaktar med implantatbehandlingen för att invänta eventuell läkning.

Ta hand om dina tandimplantat

Det också viktigt att betona betydelsen av en långsiktigt god munhygien. Ett tandimplantat kan hålla livet ut, men en förutsättning är att du sköter och rengör dina implantat precis som dina vanliga tänder. Vi uppmanar alla patienter med implantat och besöka vår tandhygienist för regelbunden stödbehandling. Rökning och annat tobaksbruk avrådes alltid  från då det kan försämra prognosen markant.

Bli undersökt hos oss

Om det är dags för dig att göra ett regelbunden undersökning kan du boka en tid online, maila eller ringa oss. Vi gör allt vi kan för att ordna en tid åt dig så snabbt som möjligt.

Telefon:  0451-100 50

Adress: Östergatan 29, 281 32 Hässleholm

vill du boka en tid?

Du kan boka en tid online, maila eller ringa oss.

Kontakta oss här

Ring 0451-100 50
Boka en tid
Skriv till oss